La CUP de Palau rebutja l'augment de les tarifes del transport públic

El passat desembre el Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità va aprovar un increment de les tarifes del transport pel 2014 que suposa un increment d’entre un 5 i un 8%El bitllet més venut, la T-10, ja té un cost de 10,30€. Això significa un 5,10% més que l’any anterior i un 68% més que fa deu anys. La T-50/30 passa a costar 42,50€, amb una pujada del 8,4%.En un moment en què el poder adquisitiu de les famílies i sous i pensions baixen no és socialment comprensible que s'apujin les tarifes. Aquest augment exponencial de les tarifes converteix el transport públic, pagat per tothom a través dels impostos, en un luxe pels usuaris i en un autèntic transvasament de fons públics cap a les empreses que el gestionen.

Els transports públics són un dels principals elements vertebradors del territori, instrument que ens apropa al treball o a serveis públics, com el SOC, la universitat, o als hospitals a moltes palauenques i paluencs, per aquest motiu és fonamental per a garantir el dret a la mobilitat de les treballadores i treballadors, així com d'estudiants, persones a l’atur o pensionistes.

Pensem que és urgent revisar el model tarifari vigent. Per això reclamem a l’ATM que recuperi les tarifes del 2013, com a pas previ a un diàleg amb els agents institucionals i plataformes populars per tal d'adequar els preus del transport públic a les necessitats i interessos de la majoria, i no als dels gestors de l’empresa.

Volem denunciar també l’opacitat en la gestió de Transports Metropolitans de Barcelona. Si el deute de l’empresa és adduït com el motiu principal de la pujada de preus, és evident que cal debatre sobre la gestió empresarial. En concret considerem imprescindible que s'enceti un debat públic per revertir la manca de transparència de la gestió empresarial, manifestada entre d'altres en l’opacitat dels salaris fora de conveni i en els plan privats de pensions de que gaudeixen els 603 membres de l’equip directiu.

També volem manifestar el nostre suport clar i nítid a les entitats, col·lectius i organitzacions que reivindiquen un transport públic al servei de les classes populars i que han impulsat les darreres mobilitzacions.

Per tots aquest motius hem proposat al Ple, a través d'una moció, que l'Ajuntament de Palau es manifesti en desacord i rebutgi l’increment de les tarifes del transport metropolità per l’any 2014 que ha aprovat el Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Hem proposat també, reclamar a l’ATM la congelació de les tarifes de transport a les de 2013, així com proposar a l’ATM que defineixi, dins de l’exercici 2014, un nou model de tarificació del transport públic que impulsi la demanda i permeti una utilització més flexible del sistema, de forma que s’aconsegueixi un abaratiment dels preus. Proposar a l’ATM la creació d’un òrgan participatiu i decisori amb agents socials com la CONFAVC, la PTP i Stop Pujades Transport, així com amb els sindicats presents a les empreses de transport públic per establir un acord referent a les necessitats reals de les treballadores i les usuàries. Proposar a l’ATM millorar i, en el seu cas, ampliar els títols de transport de caràcter social, de forma que les persones aturades que busquen treball; els joves i estudiants; els pensionistes i les persones amb discapacitat, disposin de títols específics a preus més reduïts. I per últim demanar al Govern de la Generalitat que de manera urgent, enceti els treballs per aprovar una Llei de finançament del transport públic.

Assemblea de la CUP de Palautordera